Comunicat sobre el primer gat infectat de COVID-19 a l’estat espanyol

Investigadors del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han detectat el primer cas d’un gat infectat pel nou coronavirus de l’Estat espanyol. Amb aquest, són sis els casos de gats amb coronavirus detectats fins ara arreu del món. El gat pertanyia a un nucli familiar amb diverses persones afectades per la COVID-19. «La cadena de transmissió dels virus es produeix de les persones cap als gats, i aquests són les víctimes col·laterals de la malaltia en els humans», assenyala Joaquim Segalés, investigador de l’IRTA-CReSA i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que recorda que «la via de transmissió predominant de la COVID-19 és d’humà a humà, i que la capacitat dels gats de transmetre la malaltia és negligible; és a dir, que no juguen un paper significatiu en l’epidemiologia de la malaltia».

Ara que les infeccions pel nou coronavirus s’han estès àmpliament entre la població humana, «és possible que alguns animals s’infectin pel contacte estret amb persones infectades», afirma Natàlia Majó, directora del CReSA i professora de la UAB. Els estudis científics publicats fins ara apunten que els gats són una de les espècies animals sensibles a la infecció per SARS-CoV-2; també hi són sensibles les fures, visons, hàmsters, primats no humans i, en menor mesura, els gossos. «Ara mateix, però, són pocs els estudis sobre la susceptibilitat de diferents espècies animals al nou coronavirus i sobre la dinàmica de la infecció en espècies animals susceptibles», comenta Majó.

 

Un gat afectat d’una cardiopatia greu

L’animal va ingressar en un hospital veterinari. Tenia dificultats greus per respirar, una temperatura rectal de 38,2ºC, un nivell molt baix de plaquetes i una insuficiència cardíaca. Se li va practicar una eutanàsia humanitària. Posteriorment el gat va derivar-se al CReSA on se li va practicar una necròpsia. Aquest centre de recerca disposa de la Unitat de Biocontenció apta per treballar amb coronavirus en condicions de nivell 3 de bioseguretat. La necròpsia va posar de manifest que el gat presentava l’anomenada cardiomiopatia hipertròfica felina, generalment d’origen genètic, i que les causes de la fallida cardiorrespiratòria aguda van ser un edema i una congestió i hemorràgia pulmonars. Per altra banda, va detectar-se material genètic (ARN) del SARS-CoV-2 en mostres extretes del nas i del nòdul limfàtic mesentèric (que drena l’intestí); la càrrega vírica, però, era baixa i cap de les lesions que presentava l’animal era compatible amb una infecció pel virus. Per això, conclou Segalés, «la troballa del SARS-CoV-2 en aquest animal va ser incidental i no va estar relacionada amb la simptomatologia clínica per la qual va decidir-se eutanasiar-lo».

 

Com protegim els nostres animals del coronavirus?

En línia amb l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE), els investigadors recomanen a les persones infectades amb el virus i amb mascotes a casa que prenguin mesures bàsiques d’higiene com rentar-se les mans abans i després d’estar en contacte amb els animals o de manipular-ne el menjar o les seves coses, així com evitar fer-los petons, deixar que ens llepin o compartir-hi el nostre menjar. Si és possible, el més recomanable és evitar-hi el contacte directe.

 

Com podem saber si el nostre gat està infectat?

Tot i que la simptomatologia de la COVID-19 en els animals no és clara i la possibilitat d’infecció és molt baixa, símptomes com la febre, la tos, la dificultat per respirar, els esternuts, els vòmits, la diarrea o la letargia són signes clínics potencialment compatibles amb les infeccions per SARS-CoV-2. Els investigadors del CReSA recomanen que, en cas de dubte, millor consultar a un veterinari.